Boraink

A KultPince egy évtizede azon dolgozik, hogy több, mint 200 éves falai között a pincefalu valódi értékei a közösség, a kultúra és a bor találkozhasson.

 

Rendezvényein a közösség jó hangulatú együttlétei, családok boldog pillanatai mind segítenek úgy használni a pincefalut, ahogy tették azt elődeink is. Ezt a kulturális időutazást, a hely szellemének megidézését fűszerezi a fröccsözés és a bor.

 

Ízek, hagyományok, kultúra palackba zárva

Ízek, hagyományok, kultúra palackba zárva

A bor és a szőlő monoriak életében is sok szerepet játszott ottani megjelenésük, a 14. század óta. A bortermelés, a bor volt a megélhetés eszköze, a kikapcsolódás, a közösségi élet nélkülözhetetlen hozzávalója. A pincefalu présházai és pincéi biztonságot nyújtottak a háború bombázásai elől, ihletet adott a helyi anekdotáknak, a monori alkotóknak, képzőművészeknek, így a több évszázados múltja után mára szerves része lett a város kultúrájának, és a monori emberek identitásának is. Nem elhanyagolható jelenség a borfogyasztás, a bor köré szerveződő turizmus és gasztronómia népszerűvé válása országos szinten, az elmúlt évtizedek arról tanúskodnak, hogy a turisták előszeretettel látogatnak a bortermelő vidékeinkre és isznak jó minőségű, hazai borokat. A helyi pincetulajdonosok borai gondos odafigyeléssel, a múltból örökségül kapott történeti helyszínen, családi présházak között, a monori pincefaluban, hagyományos eljárásokkal készített borok, melyek segítenek továbbadni a múlt ízeit.

Ízek, hagyományok, kultúra palackba zárva

Rajnai rizling 2023

Rajnai rizling 2023

A Rajna vidékéről származó szőlőfajta a világ számos pontján megtalálható, Kaliforniától Újzélandig. Későnérő, szemei viszonylag kis méretűek. A Monori Pincefalu egyik tradicionális fajtája, pincénk meghatározó bora a kezdetektől fogva. Friss illatok, érett zamatok mellett, lendületes íz világgal, jellegzetes savakkal rendelkezik. Rendezvényeinken igazi friss nyári ital fröccsként fogyasztva, de komoly alkalmakhoz is tökéletes választás. 

Rajnai rizling 2023

Pinot blanc 2023

Pinot blanc 2023

A pinot blanc alapvetően apró szemű, bő termésű fajta, mely Burgundiából származik, emiatt hívják fehér burgundinak is.

Reduktív fehérborunk a legkevésbé száraz (már-már félszáraz ízvilággal rendelkező) tételünk, mely kezdő borivóknak is jó szívvel ajánlott. Hozza a fajtára emlékeztető jegyeket, mint friss, zöldalmás illat és ízében is friss, könnyed, gyümölcsös, harmonikus bor. Üdesége miatt alkalmas tavaszi, nyári melegben való fogyasztásra, felüdülést nyújtva a testnek és a léleknek egyaránt. Javasoljuk társnak egy kellemes grillezéshez, friss saláták, zöldséglevesek mellé. Fűszeres ételekkel, halakkal, szárnyasokkal kiváló párosítás, de sokszínűségének köszönhetően sokféleképp párosítható

Pinot blanc 2023

Rozé Cuvée 2023

Rozé Cuvée 2023

Kékfrankos és Cabernet franc bor házasításával készült könnyed piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illat és ízel, a nyár meghatározó bora.  Fiatalos, könnyed, üdeséget árasztó ízvilág, kellő érettséggel és eleganciával párosítva. Halételekhez, fehér húsokhoz és más könnyű fogásokhoz ajánlott.

Rozé Cuvée 2023

Kékfrankos vörös 2023

Kékfrankos vörös 2023

Kékfrankos szőlő rövid áztatás után reduktív technológiával érlelt friss gyümölcsös könnyű nyári vörösbor, mindenfajta ételhez kombinálható bor. A technológiai sajátosság miatt kevésbé telített a színe, kisebb a sűrűsége és kevésbé tanninos tétel.

Kékfrankos vörös 2023

Cabernet franc 2021

Cabernet franc 2021

Hordóban érlelt, komoly, tartalmas tétel, mely helyi referenciaültetvényeken gondosan nevelt és válogatott szőlő feldolgozásával készült. Fekete- és piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illat és intenzív, fűszeres ízvilág jellemzi ezt a telt bort. A Monori Pincefaluban ritkaságnak számító test és textúra a szekszárdi borokat idézi.

Vörös húsokhoz, érlelt sajtokhoz, gyökérzöldségekből készült ételek mellé ajánljuk.

Cabernet franc 2021